Naslov Prehrambene navike trudnica u Republici Hrvatskoj
Naslov (engleski) FOOD HABITS PREGNANT WOMEN IN THE REPUBLIC OF CROATIA
Autor Anamarija Vrdoljak
Mentor Matea Dolić (mentor)
Član povjerenstva Diana Aranza (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Daniela Šupe-Domić (član povjerenstva)
Član povjerenstva Rahela Orlandini (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Splitu (Sveučilišni odjel zdravstvenih studija) Split
Datum i država obrane 2018-09-17, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOMEDICINA I ZDRAVSTVO Kliničke medicinske znanosti
Sažetak Uvod: Prehrambene navike trudnica važne su ne samo u vrijeme trudnoće nego i prije same trudnoće. Zdrava prehrana podrazumijeva raznovrsnu hranu, prije, a pogotovo za vrijeme trudnoće. Uravnotežena prehrana uključuje korištenje različitih skupina hrane.
Cilj: Utvrditi prehrambene navike trudnica u Republici Hrvatskoj.
Metode i obrada: Istraživanje je provedeno anonimnom online anketom u veljači 2018. godine. Ispitanice su bile trudnice i žene koje su bile trudne. Za obradu podataka korištena
... Više je deskriptivna statistika.
Rezultati: U istraživanju je sudjelovalo 449 trudnica i žena koje su bile trudne. Odgovarale su na 18 pitanja. Većina ispitanica je odgovorila da je tijekom trudnoće u njihovoj prehrani ponajviše bilo povrća (78 %), voća (76 %) te meso (73 %). Trećina ispitanica je tijekom trudnoće pila 1 – 1,5L tekućine I to najviše vodu (71 %). Ukupno 40 % ispitanica je imalo četiri obroka dnevno, tri obroka i pet je imalo negdje podjednak broj ispitanica 24 % i 23 %. Najveći broj ispitanica (62 %) u trudnoći ne jede za dvoje. Tijekom trudnoće najveći broj ispitanica (34%) umjereno je konzumiralo slatke proizvode, a i tjelovježbom se umjereno bavilo njih (32 %). Prirast na tjelesnoj težini od 10 do 15 kg na kraju trudnoće je imalo 47 % trudnica. Do informacija o prehrani tijekom trudnoće putem interneta dolazilo je njih 75 %, potom slijedi ginekolog 38 %, a najmanje ispitanica o prehrani se konzultiralo s primaljama (2 %).
Zaključak: Iz obrade podataka vidljivo je da tijekom trudnoće u većine trudnica u Republici Hrvatskoj prevladava raznovrsna prehrana, unos tekućine pogotovo vode je na zadovoljavajućoj razini. Na unosu slatkog, brze hrane i tjelovježbe još se mora poraditi, kao i o načinu informiranja. Sakrij dio sažetka
Sažetak (engleski) Introduction: Pregnant women's eating habits are important not only during pregnancy but before pregnancy. Healthy eating involves a variety of foods before, and especially during pregnancy. Balanced nutrition involves the use of different food groups.
Objective: To determine the nutritional habits of pregnant women in the Republic of Croatia.
Methods and processing: The survey was conducted by anonymous online poll in February 2018. The subjects were pregnant women and pregnant women. Data
... Više processing used descriptive statistics.
Results: 449 pregnant women and women were pregnant. They answered 18 questions. Most respondents answered that during pregnancy, their diet was mostly vegetables (78.4%), fruits (75.5%) and meat (73.3%). 33.6% of respondents answered that 1 to 1.5L of liquid was consumed during pregnancy, 1.5 to 2L of liquid was 31.6% of respondents, while more than 3L per day dropped by negligible 0.4% of respondents. The largest number of respondents (71.1%) dropped the water. A total of 40.1% of respondents had four meals a day, three meals, and five had an equal number of respondents 24.1% and 22.9%. The largest number of respondents (61.9%) answered that they did not eat in pregnancy for two. During pregnancy, the highest number of respondents (33.9%) consumed sweet products moderately, and their exercise was moderately dealt with (31.6%). 10 to 15 kg. at the end of pregnancy there were 47.4% pregnant women, 22.9% received 16 to 20 kg, and more than 20 kg received 11.6%. The information on diet during pregnancy via the internet was 74.6%, followed by a gynecologist 37.6%, and friends (25.8%), followed by family members (25.4%), media (24.9%), and the lowest of the diet according to the opinion of the respondents knows from their mothers a total of 1.8%.
Conclusion: Data from data processing show that during pregnancy in most pregnant women in the Republic of Croatia predominates a variety of diets, fluid intake, in particular, is at a satisfactory level. On eating sweet, fast food and exercise you still have to work, as well as about how to inform. Sakrij dio sažetka
Ključne riječi
prehrambene navike
trudnice
zdrava prehrana (ključne riječi unio urednik)
Ključne riječi (engleski)
eating habits
pregnant women
healthy eating (ključne riječi unio urednik)
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:176:275612
Studijski program Naziv: Primaljstvo Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: sveučilišni prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) primaljstva (univ.bacc.obs.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2020-05-25 09:44:19