Naslov Kratki lanci opskrbe ekoloških proizvođača u Republici Hrvatskoj
Naslov (engleski) Short Food Supply Chains of Organic Producers in the Republic of Croatia
Autor Lidija Maurović Košćak
Mentor Snježana Tolić (mentor)
Član povjerenstva Ružica Lončarić (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Ljubica Ranogajec (član povjerenstva)
Član povjerenstva Mirna Leko-Šimić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek (Zavod za bioekonomiju i ruralni razvoj) Osijek
Datum i država obrane 2024-12-20, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Poljoprivreda (agronomija) Ekonomika
Univerzalna decimalna klasifikacija (UDC ) 631/632 - Poljoprivreda. Biljne bolesti. Zaštita biljaka
Predmetni sustav (NSK Kontrolirani rječnik)
Ekološki marketing
Lanci opskrbe
Sažetak Cilj doktorskog rada je utvrditi percepciju proizvođača ekoloških poljoprivredno-prehrambenih proizvoda o ključnim čimbenicima koji usporavaju razvoj kratkih lanaca opskrbe (KLO), testirati čimbenike koji mogu doprinijeti uključivanju navedenih proizvođača u KLO te utvrditi razliku u spremnosti na planiranje povećanja proizvodnje između proizvođača koji su uključeni i onih koji nisu uključeni u KLO. Na temelju teorije neoendogenog razvoja i teorije socijalnog kapitala definirani su ključni
... Više konstrukti - sociodemografska obilježja, samoprocjena kompetencija ispitanika i njihove percipirane prednosti izravnog odnosa s potrošačima te je testiran njihov doprinos objašnjenju voljnosti ispitanika za sudjelovanje u KLO. Kvantitativno istraživanje provedeno je na uzorku od 374 proizvođača. Rezultati istraživanja pokazuju da se prema percepciji ispitanika, KLO u RH razvijaju sporo, ponajviše zbog visoke razine birokracije i nedostatnih politika potpore.
Rezultati testiranja međusobnih odnosa između definiranih prediktora i njihovog doprinosa objašnjenju voljnosti proizvođača za sudjelovanje u KLO pokazala su da sociodemografska obilježja objašnjavaju 2% varijance voljnosti, pri čemu obrazovanje pokazuje značajan doprinos. Samoprocijenjene kompetencije objašnjavaju 13% varijance, gdje upravljačke i umreživačke kompetencije pozitivno doprinose voljnosti, dok poduzetničko-marketinške kompetencije imaju negativan doprinos, a suradničke kompetencije nisu statistički značajne. Percipirane prednosti izravnog odnosa s potrošačima objašnjavaju 9,2% varijance što znači da proizvođači koji bolje percipiraju prednosti izravnog kontakta s potrošačima pokazuju veću voljnost za uključivanje u KLO. Rezultati istraživanja su pokazali da proizvođači koji su aktivno uključeni u KLO, naspram onih koji nisu uključeni, statistički značajno, češće planiraju povećanje proizvodnje u budućem trogodišnjem razdoblju. Znanstveni doprinos ovog rada je u utvrđivanju percepcije proizvođača ekološke hrane o ključnim čimbenicima koji usporavaju razvoj KLO, kao i vrednovanju i objašnjenju odnosa između više različitih čimbenika - sociodemografskih karakteristika, samoprocjene kompetencija percepcije prednosti izravnog odnosa s potrošačima s voljnosti proizvođača za uključivanje u KLO. Ovim doktorskim radom dopunjuje se postojeća literatura i nudi temelje za buduće politike i prakse koje bi mogle unaprijediti ovo područje. Sakrij dio sažetka
Sažetak (engleski) The aim of the doctoral thesis is to determine the perception of producers of organic agricultural and food products on the key factors that slow down the development of short food supply chains (SFSCs), to test the factors that can contribute to the inclusion of the mentioned producers in SFSCs, and to determine the difference in readiness to plan an increase in production between producers who are involved and those who are not involved in SFSCs. Based on the theory of neo-endogenous
... Više development and the theory of social capital, key constructs were defined - sociodemographic characteristics, self-assessment of the competences of research participants and their perceived advantages of direct relations with consumers, and their contribution to explaining the willingness of research participants to participate in SFSCs was tested. Quantitatively, the research was conducted on a sample of 374 producers. The results of the research show that according to the perception of the participants, SFSCs in the Republic of Croatia are developing slowly, mostly due to the high level of bureaucracy and insufficient support policies. The results of testing the mutual relations between the defined predictors and their contribution to the explanation of producers' willingness to participate in SFSCs showed that sociodemographic characteristics explain 2% of the variance of willingness, where education shows a significant contribution. Self-assessed competencies explain 13% of the variance, where management and networking competencies contribute positively to willingness, while entrepreneurial-marketing competencies have a negative contribution, and collaborative competencies are not statistically significant. Perceived benefits of direct contact with consumers explain 9.2% of the variance, which means that producers who better perceive the benefits of direct contact with consumers show a greater willingness to engage in SFSCs. The results of the research showed that producers who are actively involved in SFSCs, compared to those who are not involved, statistically significantly, more often plan to increase production in the future three-year period. The scientific contribution of this work is in determining the perception of organic food producers about the key factors that slow down the development of SFSCs, as well as evaluating and explaining the relationship between several different factors - sociodemographic characteristics, self-assessment of competences, the perception of the advantages of direct relations with consumers and the willingness of producers to be involved in SFSCs. This doctoral thesis complements the existing literature and offers a foundation for future policies and practices that could advance this field. Sakrij dio sažetka
Ključne riječi
ekološka proizvodnja
kratki lanci opskrbe
barijere razvoja
voljnost za uključivanje
Ključne riječi (engleski)
organic production
short supply chains
development barriers
willingness to engage
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:151:118327
Datum promocije 2025
Studijski program Naziv: Poljoprivredne znanosti Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: poslijediplomski doktorski Akademski / stručni naziv: doktor/doktorica znanosti, područje biotehničkih znanosti, polje poljoprivreda (dr.sc.)
Vrsta resursa Tekst
Opseg 137 str.; ilustr.; graf. prikazi; 30 cm
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Javna napomena disertacija
Datum i vrijeme pohrane 2025-02-18 09:19:18