Innovative nonthermal technologies : chlorophyllin and visible light significantly reduce microbial load on basil / Egle Paskeviciute, Zudyte Bernadeta, Zivile Luksiene.
Sažetak

Due to the high amount of biologically active compounds, basil is one of the most popular herbs. However, several outbreaks have been reported in the world due to the consumption of basil contaminated with different food pathogens. The aim of this study is to apply nonthermal and ecologically friendly approach based on photosensitization for microbial control of basil which was naturally contaminated with mesophils and inoculated with thermoresistant food pathogen Listeria monocytogenes 56Ly. The obtained data indicate that soaking the basil in 1.5·10-4 M chlorophyllin (Chl) for 15 min and illumination with light for 15 min at 405 nm significantly reduced total aerobic microorganisms on basil by 1.3 log CFU/g, and thermoresistant L. monocytogenes 56Ly from 6.1 log CFU/g in control to 4.5 log CFU/g in the treated samples. It is important to note that this treatment had no impact on enzymatic activity of polyphenol oxidase and pectinesterase. Results obtained in this study support the idea that photosensitization technique with its high selectivity, antimicrobial efficiency and nonthermal nature can serve in the future for the development of safe nonthermal and environmentally friendly preservation technology for different fruits and vegetables.; Bosiljak je jedna od najpopularnijih začinskih biljaka zbog velikog udjela biološki aktivnih spojeva. Međutim, u svijetu je zabilježeno nekoliko epidemija uzrokovanih konzumacijom bosiljka kontaminiranog raznim patogenim bakterijama. Svrha je ovoga rada bila primijeniti netermički i ekološki prihvatljiv postupak fotosenzibilizacije za mikrobiološku kontrolu bosiljka, prirodno kontaminiranog mezofilnim bakterijama te inokuliranog termorezistentom patogenom bakterijom Listeria monocytogenes 56Ly. Dobiveni rezultati pokazuju da je nakon uranjanja bosiljka u otopinu klorofilina koncentracije od 1,5·10 (-4) M tijekom 15 min i izlaganja vidljivoj svjetlosti valne duljine od 405 nm tijekom 15 min bitno smanjen broj ukuphih aerobnih mikrooganizama, i to za 1,3 log CFU/g, te termorezistentne L. monocytogenes 56Ly, i to sa 6,1 log CFU/g u kontrolnom uzorku na 4,5 log CFU/g u tretiranim uzorcima. Bitno je naglasiti da ovaj postupak nije utjecao na aktivnosti polifenol oksidaze i pektin esteraze. Dobiveni rezultati potkrijepljuju ideju da bi se u budućnosti fotosenzibilizacija, zbog svoje velike selektivnosti, antimikrobnog učinka i netermičkog djelovanja, mogla upotrijebiti za razvoj sigurnog, netermičkog i ekološki prihvatljivog postupka konzerviranja različitih vrsta voća i povrća.