Osvrt na hercegovačko vinogradarstvo 20. stoljeća / Nino Rotim.
Sažetak

Uzgoj vinove loze u Hercegovini ima izrazito dugu tradiciju. Svako stoljeće imalo je specifičan utjecaj na vinogradarstvo spomenutog podneblja, od čega 20. stoljeće najveći. Tijekom 20. stoljeća površine pod vinogradima intenzivno su se mijenjale, u proizvodnju su se uvodili novi kultivari te su se pojavljivali do tada nepoznati štetni organizmi. Razvoj kemijske industrije, primjena umjetnih gnojiva, formiranje državnih rasadnika, zadruga i poljoprivrednih kombinata imali su snažan utjecaj na vinogradarstvo u Hercegovini. Ovim radom predočit će se značajnije aktivnosti i događanja koja su obilježila uzgoj vinove loze tijekom prošlog stoljeća.; Herzegovina has a very long tradition of wine-growing. Every century had its specific impact of winegrowing in the mentioned region, however the 20th century affected it most strongly. In the 20th century the vineyard areas intensively changed, new sorts were introduced, and new until then unknown pests appeared. The development of chemical industry, application of artifical fertilizer, establishing state nursery-gardens, cooperatives and agri-businesses had a strong impact on Herzegovinian wine-growing. This papper will present the important activities and events that characterized wine-growing in the last century.