Primjena biostimulatora na bazi aminokiselina u poljoprivrednoj proizvodnji / David Gluhić.
Sažetak

Zbog čestih pojava stresnih uvjeta u poljoprivrednoj proizvodnji primjena biostimulatora postala je redovna tehnološka mjera. Pravilnom primjenom biostimulatora smanjuje se negativan učinak brojnih stresnih uvjeta, poput niske ili visoke temperature, nedostatka vlage i ostalih stresnih uvjeta. Danas se najviše upotrebljavaju biostimulatori na bazi aminokiselina jer oni imaju dokazani učinak na biljku, male doze primjene te prihvatljivu cijenu za poljoprivrednog proizvođača. Kod izbora biostimulatora potrebno je voditi računa o količini i sastavu aminokiselina u proizvodu kako bi primjenom bio ostvaren očekivani učinak. Na tržištu danas postoji veliki broj preparata te se izbor može prilagoditi svim vrstama poljoprivredne proizvodnje; od proizvodnje na otvorenim poljima ratarskih kultura do intenzivne proizvodnje povrća i cvijeća u zaštićenim prostorima.; Due to the frequent occurrence of stressful conditions in agricultural production, the use of biostimulants has become a regular technology solution against stress. The proper and frequently use of biostimulants reduces the negative effects of many stressful conditions, such as low or high temperature, lack of moisture in soil and other stressful conditions. Nowdays, amino acid-based biostimulants are the most widely used due to proven positive effect on the plant, low doses of application, and a reasonable price for the farmers. The amount and composition of the amino acids in the product must be taken like important factor for bisostimulants use in order to achieve the best effect on application. There are many products on the market today and the choice can be adapted to all types of agricultural production; from cheap production in open arable crops until to intensive production of vegetables and flowers in protected greenhouses.