Evaluation of Rhododendron luteum and Rhododendron ponticum in pulp and paper production = Procjena mogućnosti uporabe biljaka Rhododendron luteum i Rhododendron ponticum kao sirovine za proizvodnju celuloze i papira / Emre Birinci, Ahmet Tutuş, Mustafa Çiçekler.
Sažetak

In this study, Rhododendron luteum and Rhododendron ponticum were evaluated as raw material for pulp and paper production. 12 different sodium borohydride (NaBH4) added cooking trials were performed for each sample and kraft method was used for pulp production. Pulp properties, such as yield, kappa number and viscosity, and physical properties, such as breaking length and burst index, were determined for each trial. Besides, the effects of active alkali and NaBH4 on the pulp and paper properties were also examined. Optimum cooking conditions were obtained by using 18 % active alkali for NaBH4-free cooking experiments and 0.5 % NaBH4 and 18 % active alkali for NaBH4-added cooking experiments. In NaBH4-added pulping condition, the screened yield, kappa number and viscosity of R. luteum were found to be 43.4 %, 40.1 and 949 cm3/g1, respectively. The respective values for R. ponticum were 41.9 %, 44.5 and 885 cm3/g1. The screened yields of R. luteum and R. ponticum increased by about 2.8 % and 5.3 %, respectively, with 5 % addition of NaBH4 compared to NaBH4-free cooking experiments. Furthermore, with the addition of NaBH4, the kappa numbers decreased while the viscosity increased. The physical properties of the produced papers were also improved by using NaBH4 in cooking liquor. According to the obtained results, it was found that R. luteum and R. ponticum species can be evaluated for pulp and paper production.; U ovom je radu istražena mogućnost uporabe biljaka Rhododendron luteum i Rhododendron ponticum kao sirovine za proizvodnju celuloze i papira. Za svaki uzorak provedeno je 12 različitih ispitivanja kuhanja s natrijevim borhidridom (NaBH4), a celuloza je proizvedena kraft postupkom. Za svako ispitivanje određena su svojstva celuloze poput prinosa, kappa broja i viskoznosti, te fizička svojstva kao što su duljina lomljenja i indeks pucanja papira. Osim toga, ispitani su učinci aktivne lužine i NaBH4 na svojstva celuloze i papira. Optimalni uvjeti kuhanja postignuti su upotrebom 18 % aktivne lužine za eksperimentalno kuhanje bez NaBH4 i upotrebom 0,5 % NaBH4 i 18 % aktivne lužine za eksperimentalno kuhanje s dodatkom NaBH4. U proizvodnji celuloze iz biljke R. luteum s dodatkom NaBH4 utvrđeno je da prinos prosijavanja iznosi 43,4 %, da je kappa broj 40,1, a viskoznost 949 cm3/g, dok su vrijednosti za celulozu dobivenu iz biljke R. ponticum redom 41,9 %, 44,5 i 885 cm3/g. Prinos prosijavanja biljaka R. luteum i R. ponticum uz dodatak 5 % NaBH4 povećao se oko 2,8 % i 5,3 % u usporedbi s eksperimentalnim kuhanjem bez dodatka NaBH4. Nadalje, uz dodatak NaBH4 smanjuju se kappa brojevi, a viskoznosti se povećavaju. Fizička svojstva proizvedenih papira također se poboljšavaju dodavanjem NaBH4 tekućini za kuhanje. Iz dobivenih je rezultata utvrđeno da se biljke R. luteum i R. ponticum mogu upotrebljavati u proizvodnji celuloze i papira.