Nutritivna vrijednost i antioksidacijska aktivnost jestivih samoniklih gljiva Albatrellus pes-caprae i Armillaria mellea / Sunčica Beluhan, Katja Cukon, Mirela Ivančić Šantek.
Sažetak

Ovo istraživanje namijenjeno je određivanju prosječnog kemijskog sastava, udjela bioaktivnih spojeva i antioksidacijske aktivnosti jestivih samoniklih gljiva Albarellus per-caprae i Armilaria mellea. Rezultati određivanja kemijskog sastava su pokazali da su gljive bogat izvor bjelančevina i ugljikohidrata te da imaju male količine masti, a dobar su izvor energije. Koncentracije pet bioaktivnih spojeva (askorbinska kiselina, β-karoten, likopen, ukupni fenoli i flavonoidi) određene su ekstrakcijom plodišta gljiva u vrućoj vodi i metanolu. Tri komplementarna kemijska ispitivanja; reducirajuća snaga, uklanjanje slobodnih radikala (DPPH) i sposobnost keliranja iona željeza korišteni su za određivanje antioksidacijskih svojstava ekstrakata. Najveće vrijednosti antioksidacijskog kapaciteta određene su u ekstraktima A. mellea s vrućom vodom (9,01 μM TE/g s.tv. u reducirajućoj snazi, 65% u sposobnosti uklanjanja slobodnih radikala, i 85% u sposobnosti keliranja). Vrijednosti EC50 za tri različita ispitivanja antioksidanta bile su između 1,63 mg/ mL i 6,86 mg/mL. Zbog ovih karakteristika, jestive samonikle gljive A. per-caprae i A. mellea mogu biti dio dobro uravnotežene prehrane i izvor bioaktivnih sastojaka.; This study is designed for the determination of proximate chemical composition, contents of bioactive compounds, and antioxidant activity of wild edible mushrooms Albarellus per-caprae and Armilaria mellea. The obtained results of chemical composition revealed that the mushrooms were rich source of proteins and carbohydrates, low in fat content, and provides a good source of energy. Concentrations of five bioactive compounds (ascorbic acid, β-carotene, lykopene, total phenols, and flavonoids) are determined in hot water and methanolic extracts of mushrooms fruit bodies. Three complementary chemical assays: reducing power, free radical scavenging (DPPH), and chelating ability for ferrous ions were used to screen the antioxidant properties of extracts. The highest antioxidant capacity values were found for hot water extracts of A. mellea (9.01 μM TE/g d.w. in reducing power, 65% in scavenging ability, and 85% in chelating ability). EC50 values for three different antioxidant assays were between 1.63 mg/mL to 6.86 mg/mL. Due to these characteristics, wild edible mushrooms A. per-caprae and A. mellea could be used in well-balanced diets and as a source of bioactive compounds.