Utjecaj folijarne gnojidbe na osnovni kemijski sastav mošta cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.) / Ana Peršurić Palčić, Ana Jeromel, Marija Pecina, Igor Palčić, David Gluhić, Mirjana Herak Ćustić.
Sažetak

'Malvazija istarska' (Vitis vinifera L.) jedna je od najznačajnijih bijelih sorata u Hrvatskoj. Njezina kvaliteta prepoznata je kako u Hrvatskoj, tako i u cijelom svijetu. Stoga se domaći proizvođači sve češće odlučuju za proizvodnju vina i pjenušaca iz ove sorte. Mošt za proizvodnju baznoga vina za pjenušce po svome sastavu trebao bi zadovoljavati svojstva kao što su niža pH vrijednost i sadržaj šećera, te viši sadržaj ukupne kiselosti s većim udjelom vinske kiseline, naspram jabučne. S obzirom da se 'Malvazija istarska' uzgaja pretežito u Istri, gdje je klima mediteranska, a najzastupljenije tlo crvenica teško je zadovoljiti sva navedena svojstva, posebice u suhim i vrućim godinama. Stoga, cilj ovog istraživanja bio je utvrditi mogućnost pozitivnog djelovanja folijarne gnojidbe na navedena svojstva. Pokus je postavljen na sorti Malvazija istarska na podlozi SO4 2013. s četiri gnojidbena tretmana (T1- NPK, T2 - NPK + Agromag 6L (6% MgO), T3 - NPK + Agromag 6L + Fosforo 30L (30% P2O5) i T4 - NPK + Agromag 6L + Fosforo 30L + Bio Prot) u tri ponavljanja po slučajnom bloknom rasporedu (RCBD). Sveukupno određena pH vrijednost u moštu kretala se od 3,02 do 3,29, ukupna kiselost u moštu od 7,80 do 9,03 g/L, a sadržaj šećera od 76,00 – 81,00 °Oe. Najveća utvrđena koncentracija vinska kiselina bila je 4,49 g/l u tretmanu T3, koji je imao i najnižu utvrđenu koncentraciju jabučne kiseline 1,40 g/L. Značajan pozitivan utjecaj na sva svojstva imao je tretman T4.; 'Istrian Malvasia' (Vitis vinifera L.) is one of the most important white varieties in Croatia. Its quality is recognized in Croatia as well as in the whole world. Therefore, producers are increasingly choosing to produce wine and sparkling wine from this variety. The must of base wine for sparkling wine in its composition should satisfy characteristics such as lower pH and sugar content and higher total acidity with higher tartaric acid than malic acid content. Due to the fact that Istrian Malvasia is grown mainly in Istria, where the climate is Mediterranean, and the most widespread soil is red soil, it is difficult to satisfy all the above characteristics, especially in dry and hot years. Therefore, the aim of this study was to determine the possibility of a positive effect of foliar fertilization on these properties. The present reserch was set on Istrian Malvasia variety on rootstock SO4 in 2013 with four fertilization treatments (T1 - NPK, T2 - NPK + Agromag 6L (6% MgO), T3 - NPK + Agromag 6L + Phosphorus 30L (30% P2O5) and T4 - NPK + Agromag 6L + Phosphorus 30L + Bio PROT) in three replicates per randomized complete block design (RCBD). Overall, must pH values varied from 3.02 to 3.29, total acidity in the must ranged from 7.80 to 9.03 g/L, while the sugar content from 76.00 to 81.00 ° Oe. The highest determined concentration of tartaric acid was 4.49 g / l in the T3 treatment, which also had the lowest determined concentration of malic acid 1.40 g / L. Treatment T4 had a significant positive effect on all properties.