Nutritivni potencijal ploda sorti kivija = Nutritional potential of kiwifruit / Sandra Voća, Jasmina Čaušević, Jana Šic Žlabur, Martina Skendrović Babojelić, Nadica Dobričević, Stjepan Pliestić, Ante Galić.
Sažetak

Plod kivija ističe se značajnim nutritivnim svojstvima s obzirom da je bogat izvor različitih vitamina, posebice vitamina C, minerala, prehrambenih vlakana te bioaktivnih spojeva visoke antioksidacijske aktivnosti. Cilj ovog rada bio je utvrditi razlike u kemijskom i nutritivnom sastavu te sadržaju bioaktivnih spojeva plodova četiriju sorta kivija 'Abbott', 'Bruno', 'Monty' i 'Hayward' uzgojenih u Čapljini (BiH). Analizirani su ključni parametri osnovnog kemijskog sastava kao i sadržaj bioaktivnih i pigmentnih spojeva. Sorta 'Monty' imala je najveći sadržaj ukupne suhe tvari (20,52 %) kao i topljive suhe tvari (15,93 %) dok je kod sorte 'Bruno' utvrđen najveći sadržaj vitamina C (107,44 mg/100 g svježe tvari), ukupnih klorofila (18,25 μg/g) i karotenoida (4,60 μg/g), kao i antioksidacijski kapacitet (2134,84 μmol TE/L). S obzirom na dobivene rezultate u sklopu ovog istraživanja može se zaključiti kako kvaliteta ploda kivija značajno ovisi o genetskim karakteristikama sorte. Plod kivija pokazuje visoku nutritivnu vrijednost, te je bogat izvor različitih bioaktivnih spojeva značajnog antioksidacijskog djelovanja što ga prvenstveno izdvaja kao sirovinu značajnu za ljudsko zdravlje.; Kiwifruit is highlighted by significant nutritional composition considering it is a rich source of vitamins, especially vitamin C, minerals, dietary fibers and bioactive compounds with high antioxidant activity. The aim of this study was to determine the differences in chemical and nutritional composition and the bioactive compounds content in fruits of four kiwifruit cultivars: 'Abbott ', 'Bruno', 'Monty' and 'Hayward'grown in Čapljina (BiH). The key parameters of basic chemical composition as well as the bioactive and pigment compounds content were analyzed. The highest dry matter content (20.52 %) as well as the highest total soluble solids (15.93 %) was determined in cultivar 'Monty', while the highest vitamin C content (107.44 mg/100 g fresh weight), total chlorophylls (18.25 μg/g), total carotenoids (4.60 μg/g) and the highest antioxidant capacity (2134.84 μmol TE/L) was determined in cv. 'Bruno'. Based on the results from this study can be concluded that overall quality of kiwifruit strongly depend on genetic characteristics. Kiwifruit shows high nutritional value and is a rich source of different bioactive compounds with significant antioxidant activity which highlights this species as important for human health.