Naslov Prehrambene navike dojilja: rad s istraživanjem
Naslov (engleski) Dietary habits of breastfeeding women: research
Autor Mia Pahor
Mentor Magdalena Kurbanović (mentor)
Mentor Nataša Skočibušić (komentor)
Član povjerenstva Helena Štrucelj (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Gordana Kenđel Jovanović (član povjerenstva)
Član povjerenstva Nataša Skočibušić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Rijeci Fakultet zdravstvenih studija (Katedra za primaljstvo) Rijeka
Datum i država obrane 2024-09-25, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOMEDICINA I ZDRAVSTVO Kliničke medicinske znanosti Ginekologija i opstetricija
Sažetak UVOD: Proces proizvodnje majčinog mlijeka gotovo se u potpunosti odvija neovisno o prehrani međutim optimalna prehrana može imati pozitivan utjecaj na zdravlje majke i djeteta. Nezaobilazan utjecaj na prehranu dojilja imaju tradicija i uvjerenja različitih kulturnih okolina. Popularni mitovi često predstavljaju prepreke u načinu prehrane dojilja i dovode do restrikcija koje posljedično mogu imati neželjen učinak.
CILJ: Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi prehrambene navike
... Više dojilja.
MATERIJALI I METODE: U istraživanju je sudjelovalo 208 dojilja s područja Republike Hrvatske koje su dojile dijete u starosti do šest mjeseci u vrijeme kada se provodilo istraživanje. Podaci za istraživanje prikupljeni su putem anonimnog online upitnika „Prehrambene navike dojilja“ koji je bio postavljen na društvenoj mreži grupe koja se bavi tematikom dojenja.
REZULTATI: Rezultati istraživanja pokazali su da većina dojilja izbjegava određene namirnice (66,3%). Najčešće izbjegavana namirnica su mahunarke (40,4%). Dojilje u Istri, Primorju i Dalmaciji najčešće izbjegavaju mahunarke (36,7%) i kupusnjače (36,7%); u Slavoniji i Baranji mahunarke (43,8%); u Sjevernoj i Središnjoj Hrvatskoj mahunarke (42,3%).
Većina dojilja (62%) konzumira posebne namirnice u svrhu poticanja laktacije. Dojilje najčešće konzumiraju općenito veću količinu tekućina u svrhu poticanja laktacije (50,5%). Dojilje u sve tri regije najčešće konzumiraju općenito veću količinu tekućina u svrhu poticanja laktacije (Istra, Primorje i Dalamacija (54,4%), Slavonija i Baranja (53,1%), Sjeverna i Središnja Hrvatska (46,4%)).
ZAKLJUČAK: Rezultati istraživanja pružili su bolji uvid u prehrambene navike dojilja. Utvrđivanje prehrambenih navika i identifikacija nedostataka u nutritivnom unosu može pridonijeti razvoju ciljanih intervencija poput edukacije i savjetovanja dojilja te potencijalno otkloniti postojeće prepreke prema optimalnoj prehrani dojilja. Sakrij dio sažetka
Sažetak (engleski) INTRODUCTION: The process of breast milk production is not normally dependent on nutrition. However, optimal nutrition can have a positive effect on the health of breastfeeding women and their infants. Traditions and cultural beliefs have a significant impact on the nutrition of breastfeeding women. Popular myths often present barriers that can lead to dietary restrictions and potentially have undesirable effects.
OBJECTIVE: The aim of this study was to determine the dietary
... Više habits of breastfeeding women.
MATERIALS AND METHODS: The study included 208 breastfeeding women from Croatia whose children were less than six months old at the time of the study. Data were collected using an anonymous online questionnaire “Dietary Habits of breastfeeding women“, which was published on the social network of a breastfeeding group.
RESULTS: The results showed that the majority of breastfeeding women avoided certain foods (66.3%). The most frequently avoided foods are legumes (40.4%). Breastfeeding women in Istria, on the Croatian coast and in Dalmatia most often avoid legumes (36.7%) and cabbage (36.7%), in Slavonia and Baranya legumes (43.8%) and in Northern and Central Croatia also legumes (42.3%).
The majority of breastfeeding women (62%) use certain foods to increase breast milk production. Breastfeeding women most often consume higher fluid intake to increase breast milk production (50.5%). In all three regions, breastfeeding women are most likely to increase their fluid intake to increase breast milk production (Istria, Croatian coast and Dalmatia (54.4%), Slavonia and Baranya (53.1%) and Northern and Central Croatia (46.4%)).
CONCLUSION: The results of this study provide a better insight into the dietary habits of breastfeeding women. Determining the dietary habits and identifying deficits in the nutritional intake of breastfeeding women can contribute to the development of targeted interventions such as education and counselling of breastfeeding mothers and remove existing barriers to optimal nutrition. Sakrij dio sažetka
Ključne riječi
dojilje
galaktogozi
prehrambeni mitovi
prehrambene restrikcije
prehrambene navike
Ključne riječi (engleski)
dietary habits
food myths
food restrictions
galactagogues
lactating women
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:184:997471
Studijski program Naziv: Primaljstvo Vrsta studija: stručni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik / prvostupnica (baccalaureus / baccalaurea) primaljstva (bacc. obs.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2024-09-17 11:42:34