Skip to main content
Početna
O repozitoriju
Kontakt
PBF
Knjižnica PBF-a
English
Repozitorij Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu
Pregledavanje
Prema autoru
Prema godini
Prema organizacijskoj jedinici
Prema području
Prema vrsti rada
Svih dokumenata
Više...
Napredno pretraživanje
Pohranjivanje
Search Term
ovaj repozitorij
sve repozitorije u Dabru
Warning message
Objekt je uspješno spremljen, ali nije objavljen.
U repozitoriju postoji rad s identičnim naslovom, imenom i prezimenom autora:
poveznica:
islandora/object/pbf:3058
završni rad
Utjecaj dodatka soka jabuke na sastav i svojstva napitka od lista masline
Detalji
Naslov
Utjecaj dodatka soka jabuke na sastav i svojstva napitka od lista masline
Sažetak rada
U ovom istraživanja ispitao se utjecaj dodatka soka jabuke na fizikalno-kemijska i senzorska svojstva napitka od lista masline s ciljem mogućeg kreiranja jednog funkcionalnog napitka. PrireĎeno je 8 uzoraka s različitim udjelima soka jabuke s ili bez dodane saharoze. OdreĎivao se udio suhe tvari, pH vrijednost i boja (CIELab metodom) napitaka te ukupni fenoli Folin – Ciocalteu metodom i antioksidacijska aktivnost DPPH metodom. Boja, okus, miris i aroma senzorski su ocjenjivani kvantitativnom deskriptivnom analizom. S dodatkom soka jabuke topljiva suha tvar napitka od lista masline s početnih 0,2% raste do 79%, pH vrijednost s 5,38 pada do 3,82, parametri boje b*, C* i H⁰ rastu, a a* se smanjenje te udio ukupnih fenola raste s početnih 0,206 do 0,342 mg/mL i antioksidacijski kapacitet raste s početnih 0,688 do 0,866 μmol/mL. Uzorak s najvećim udjelom soka jabuke senzorski je najbolje ocijenjen, ima najviše ukupnih fenola i najveću antioksidacijsku aktivnosti.
Subjects
antioksidacijska kapacitet, fenoli, funkcionalno piće, list masline, oleuropein, antioxidant capacity, oleuropein, olive leaf, soft drinks, total phenol, BIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Objekt je uklonjen.
U repozitoriju postoji rad s identičnim naslovom, imenom i prezimenom autora:
poveznica:
islandora/object/pbf:3058